favourite breakfast♥

10. february 2016 at 17:33 | Danielle |  lady danielle
Ako je vo všeobecnosti známe, raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa. Je to základ, ktorý by sa nemal vynechať. Raňajky Vám naštartujú organizmus, metabolizmus, podporujú trávenie a navyše Vám dodajú energiu, nie ste unavení ale produktívni. Neostáva mi nič iné, iba súhlasiť. Preto netajím, že v deň, keď som objavila ovsenú kašu, raňajky sa stali mojím najobľúbenejším jedlom dňa!

Keďže nie som ten typ človeka, ktorý je hladný hneď ako otvorí oči, raňajky si doprajem minimálne polhodinu po pohári čistej vody. Medzitým mám čas prebrať sa k životu, vpustiť do izby čerstvý ranný vzduch. Raňajky si neviem predstaviť bez veľkého pohára teplého čaju (používam sypaný čaj, väčšinou čierny alebo zelený) a postavím teda naň vodu. Predtým, ako začnem pripravovať raňajky, vyložím si na stôl základné ingrediencie, ktoré sú každé ráno rovnaké a mení sa iba príchuť. Samozrejmosťou sú ovsené vločky. V obchodoch nájdete nespočetné množstvo a rôzne druhy za rôzne ceny. Je iba na Vás, ktoré si zvolíte. Ja uprednostňujem jemné ovsené vločky, ktoré sú menšie a absorbujú tekutinu rýchlejšie. V poslednom čase som si obľúbila semienka a preto v mojej kaši nesmú chýbať. Osobne používam slnečnicové (obsahujú vitamín E, B1, B5, minerálne látky, antioxidanty, esenciálne mastné kyseliny, bielkoviny) a chia semienka (bohaté na omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, vlákninu, vitamín B, antioxidanty, bielkoviny, minerálne látky). A nesmiem zabudnúť ani na sušené ovocie, v mojom prípade sušené hrozienka, ale zvoľte naozaj to, čo vám chutí najviac - brusnice, ďatle, figy, ananás, mango, marhule, slivky... Prirodzene, nezabudnite na hrniec a varechu.
Celý proces varenia je veľmi jednoduchý a zaberie Vám maximálne 10 minút. Musíte si nájsť pomer vločiek a vody/mlieka, ktorý Vám bude vyhovovať a ktorý Vás zasýti. Základná miekra je 1:2 - to znamená jedna časť vločiek k dvom častiam tekutín. Ja ovsenú kašu pripravujem zo 4 PL (polievková lyžica) vločiek a 200 ml vody (pri väčších vločkách odporúčam 5 PL:200 ml). Pridám 1 ČL (čajová lyžička) slnečnicových semienok, 1 ČL chia semienok a 1 PL sušených hrozienok. Všetko zamiešam a privediem do varu na najslabšom ohni. Priebežne kašu premiešavajte, aby sa nepripálila. Keď vločky začnú vodu pomaly vpíjať, je čas pridať sladidlo. Ja používam 1 ČL medu, a keďže vločky nemajú žiadnu špecifickú chuť, pridajte toľko, koľko uznáte za vhodné. Priznám sa, že kým som sa naučila robiť kašu ako ju robím dnes, nejakú dobu to trvalo. A preto moje prvé pokusy vyzerali ako lepidlom pospájaná neidentifikovateľná vločková zmes. Kaša by mala byť hotová, keď bude mať krémovú textúru (podobnú ako krupicová kaša) a mala by bublať aspoň minútu (za stáleho miešania). Keď máme základ hotový, prichádza na rad ochucovanie, ktoré má naozaj nekonečne veľa možností. Pridajte do nej to, čo máte po ruke a na čo máte chuť. Potom kašu prelejte do svojej obľúbenej misky a raňajky sú hotové. Dobrú chuť!

PONDELOK: kakao + banán
Viete si predstaviť mať na raňajky čokoládu? Nie? Tak je najvyšší čas premeniť túto myšlienku na skutočnosť. Keď odstavíte kašu zo sporáka, pridajte do nej 1 ČL kakaa (nie kopcovitú). Trik nie je v množstve ale v miešaní. Poriadne teda kašu zamiešajte, až kým nebude celá hnedá. Nakrájajte do nej banán a môžete naštartovať svoj prvý deň v týždni s poradnou dávkou entuziazmu.

UTOROK: jahody + arašidové maslo
Prečo by druhý deň v týždni nemohol byť luxusný? Keď budete do kaše dávať med, pridajte spolu s ním 1-2 ČL arašidového masla. Ak nemáte čerstvé jahody, nezúfajte. Stále môžete použiť tie z konzervy a môžete využiť aj šťavu v ktorej sú, ako som to urobila ja. Poukladajte ich na hotovú kašu a utorková senzácia je na svete. Samozrejme nikto od Vás nežiada, aby ste si ráno na kaši vytvárali usmievavú tváričku. Ja som mala čas a chcela svoje raňajky trochu prezentovať.

STREDA: jablko + hrozienka
Keď budete začínať s prípravou svojich raňajok, pridajte na začiatku aj jedno malé nastrúhané jablko (pri veľkom jablku postačí polovica) a dvojitú dávku sušených hrozienok. Pokiaľ máte radi škoricu, dnes je ten správny čas použiť ju. Ja však nie som jej fanúšik a preto som sa jej radšej vyhla.

ŠTVRTOK: banán + arašidové maslo
Najjednoduchšou kombináciou je arašidové maslo (1-2 ČL alebo kľudne siahnite po jednej hrsti orieškov - kešu, mandle, arašidy, vlašské...) a banán. Najlepší je taký, keď sa na šupke začnú robiť hnedé bodky. Vtedy ma príjemne sladkú chuť.

PIATOK: kakao + pomaranč
Ak ste týždeň mohli začať s kakaom, prečo by ste ho s ním nemohli aj ukončiť? Postup je rovnaký ako v pondelok, avšak namiesto banánu pridajte nakrájaný pomaranč. Chuť tejto kombinácie Vás postaví na nohy a týždeň zakončíte ako sa patrí! Ak Vás ničí predstava, že je piatok a chcete ho vylepšiť, primiešajte 1 ČL Vašej obľúbenej kávy, výsledok Vás zaručene prekvapí a povzbudí.

Rána bývali zamračené, preto sa ospravedlňujem, ak fotky pôsobia tmavo (snažila som sa ich zosvetliť do najviac prirodzenejšej formy). Neočakávam, že niekto bude nasledovať tieto riadky. Mojím cieľom nebolo prinútiť Vás k zmene, ale inšpirovať Vás. Pokiaľ ste odhodlaní skúsiť niečo nové, experimentujte! Podrobte sa novým chutiam, kombinujte ich ako sa Vám zažiada. Nenechajte sa zastrašiť tým, ak Vaše raňajky nevyzerajú lákavo. Ich chuť Vám rozhodne vyčarí úsmev na tvári. Pre viac nápadov určite kliknite SEM - Jamie Oliver je jednoducho úžasný kuchár!

autor+foto: Danielle
 


Comments

1 work-with-kaite work-with-kaite | Web | 10. february 2016 at 17:45 | React

Dobrá inspirace, něco vyzkouším:)

Jinak Mám nový blog o fitness, potěší mě, když se podíváš:)

2 Dulce Nika Dulce Nika | Web | 10. february 2016 at 18:17 | React

super článok, páčia sa mi tie nápady, musím poskúšať :)

3 Markétka:* Markétka:* | Web | 11. february 2016 at 15:50 | React

Oooo všechno vypadá nádherně. :-)

4 DelusH DelusH | Web | 20. february 2016 at 17:01 | React

Mňam!:D Hned bych si dala! Děláš mi chutě :)

5 Ooomarie Ooomarie | Web | 13. march 2016 at 12:38 | React

Vypadá to všechno naprosto úžasně, rozhodně to musím někdy vyzkoušet :D

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.
 
Copyright: © 2014 - 2018 | Picture sources: google & ME :) | archive